Awareness  →  Desire  →  Knowledge  →  Ability  → Reinforcement


 

Det andet trin

ADKAR® modellen er bygget som en vej. Først bevidsthed, så lyst. Lysten til at forandre er en problemstilling, som skal håndteres på alle organisationens niveauer, inklusive ledere, medarbejdere, "forandringshelte" og dig selv. 

Lyst trækker grundlæggende fra forandringskonteksten, men også fra forandringshistorien, organisationens historik med forandring og det individuelle perspektiv. Men kan blive coachet. Vi vil gerne foreslå to konkrete værktøjer til at skabe lyst.

Reflektionskort

HUMAN UNIVERZ har skabt to sæt spillekort - en for ledere og en for medarbejdere. Man spiller egentligt ikke med dem, men det hjælper ledere og medarbejdere med at sætte forandringen i perspektiv. Kortene stiller ganske enkelt et spørgsmål - så du skal kun bruge tre ting: et sæt kort, en gruppe af dine kollegaer og et sikkert miljø, hvor spillerne kan være ærlige. 

Hvis spillet ærligt, kan reflektionskortene afdække både personlige og organisatoriske faktorer, som påvirker forandringens succes. Måske er forandringen mindre end hvad man føler eller lederne ved ikke helt hvad forandringen indebærer. Det kan også mane misforstået modstand i jorden.

Vi har samlet en række eksempler: 

  • Nr. 2 for Medarbejdere: Hvordan forestiller du dig, at I fejrer succesen ved en vel overstået forandring?

  • Nr. 3 for Ledere: Hvilken forandring i mit liv har været den absolut bedste? Hvordan kan jeg aktivt påvirke denne forandring, så den bliver næsten lige så god?

  • Nr. 4 for Medarbejdere: Hvordan påvirker dit hjemmeliv din indstilling til denne forandring?

  • Nr. 6 for Medarbejdere: Har du nogle erfaringer med kuldsejlede forandringer? Hvodan påvirker det dine tanker og adfærd lige nu?

  • Nr. 16 for Ledere: Oplever jeg HELT klart hvad der forventes af mig - eller famler jeg gennem tågerne?

  • Nr. 17 for Ledere: Hvis jeg ser på mit liv - som en helhed - hvor stor er forandringen så?

 
 

The Energy Bar

Et andet værktøj, som du kan bruge er Energy Bar. Udviklet af forandringsledelsesekspert Rick Maurer til at hjælpe ledere bygge støtte til forandring. Som forandringsleder skal man overveje sine interessenter. Hvem er oppositionen? Hvilken indflydelse har de i organisationen? Hvordan sammenligner vi dem med vores forandringsledere? Det bliver hurtigt komplekst.

Maurer foreslår at man begynder ved at tegne en streg. Forestil dig at modstand og støtte som energi niveau. Du ved med det samme, hvor hver interessent er på linjen. Det næste skridt er at planlægge hvordan man flytter modstandere - og hvor langt. Du kan også bruge Energy Bar som et måleværktøj til at vurdere hvor effektivt du er som forandringsleder. Se Rick Maurer forklare hvordan EnergyBar'en kan forbedre din evne til at påvirke lyst.